Lägergården

Tre mil utanför Daugavpils i ett av Europas fattigaste område växer lägergården Latgale Dzintars fram. På lägergården hålls varje sommar 10 veckors läger för barn och ungdomar från utsatta områden. Under en veckas tid får barnen och ungdomarna uppleva underbara dagar i skön natur med aktiviteter, bad, lek, tävlingar, sport, god mat, gemenskap och samlingar. Aktiviteterna är många och barnen stormtrivs när de är där. De får uppleva saker som de annars inte hade haft möjliget att uppleva. De kommer ut i naturen, träffar många nya vänner, får prova på kreativa och utvecklande aktiviteter. Det bästa av allt är att lägret är genomsyrat av kärlek och värme från lägerledarna och övrig personal.

Nikolaj Shevchuck och församlingen i Daugavpils har under en längre tid haft en vision om en lägergård där barn, ungdomar och familjer kan få uppleva en avkoppling och rekreation i en varm kristen miljö. För 10 år sedan hyrdes en plats för att genomföra sommarläger och barnen som deltog var oerhört lyckliga att få komma i väg från sin vanliga gråa miljö och få tillbringa tid i naturen istället. Under detta läger föddes visionen om att ha en egen lägergård som skulle betjäna människor och den första markbiten av de nuvarande 14 hektaren köptes upp. Platsen ca 30 km från Daugavpils vid en vacker sjö i söderläge, och passar utmärkt för en lägergård. I dag byggs lägergården " Latgale Dzintars" upp och idag finns hus, el och vatten, kök och toalett och duschmöjligheter. I visionen ingår det att förutom sommarlägren, kunna bedriva verksamhet året runt, där människor kan utbildas och utvecklas. Lägergården byggs av "Latgale Dzintars Foundation" som består av representanter från Lettland, Sverige och Norge som under många år stöttat arbetet i Daugavpils.

Barnen och ungdomarna kommer från utsatta familjer med olika problem som exempelvis fattigdom, alkoholism, arbetslöshet, kriminalitet och utanförskap. Upplevelserna de får under sommarlägren kommer de ihåg hela året och drömmer ständigt om, att få komma tillbaka nästa år igen. Här förvärvar de kunskap om sig själva som värdefulla individer. 

DIN GÅVA BEHÖVS FÖR att göra denna vision verklig.

Vill du vara med och hjälpa barn, ungdomar och familjer i Daugavpils.

Barnen är glada över hoppborgen på lägergården.